dimecres, 27 d’agost del 2008

Cites (12): Monogràfic sobre energia nuclear

  • "Treballar en la planta de Txernòbil és més segur que conduir un cotxe" (Paraules pronunciades dos mesos abans de l'accident per Pyotr Bondarenko, del Servei de Seguretat de la URRS).
  • "Diversos errors improvables i, per tant, no previstos" (Explicacions respecte les causes de l'accident de la central nuclear de Txernòbil que les autoritats soviètiques van emetre en una nota de premsa).
  • "Una oportunitat única per la realització de nous experiments científics... Oportunitats immediates, sobre el terreny, per científics i enginyers competents, que desitgin incorporar-se a la vanguardia de les tecnologies emergents" (Anunci publicat pel Metropolitan Edison en el New York Times per buscar personal per feines de neteja de la central de Three Mile Island després de l'explosió nuclear).
  • "La lliçó més important de Three Mile Island -la que sempre hem de tenir en compte- és que els accidents poden ocórrer" (Subcomissió del Congrés per la Investigació i la Producció de l'Energia).
  • "La Comisió de l'Energia Nuclear i els lavoratoris nacionals no tenen la recepta per detindre el material nuclear que s'ha filtrat a través de la base de ciment d'un reactor esquerdat. El subsol i les corretns d'aigua són objectes de contaminació. Fins que no s'hagi inventat una tècnica per impedir-ho, les autoritats poden declarar monument nacional les centrals nuclears i deuen mantenir-les allunyades de la gent, potser durant uns centenars d'anys" (Susan Niemczyk).
  • "No dic que tots ens estiguem morint per culpa dels residus nuclears. Només afirmo que hem creat quelcom que exigeix, per sempre, els més alts nivells de capacitat humana, i tinc poca cofiança en que estiguem preparats per tal repte" (Amory Lovins).
  • "No existeixen centrals d'energia nuclear a prova de rucs; com les conseqüències d'una fusió de la base -per remota que sigui la probabilitat que es produeixi- serien tan serioses, que els beneficis que pot aportar l'energia nuclear mai compensarien tal risc" (Gerry Waneck).
  • "En contra de l'opinió generalitzada, l'energia nuclear ja no és una font d'energia de baix cost. De fer, si s'inclouen els costos bàsics i els encara desconeguts costos de manipulació i vigilància de la radiactivitat i els residus del combustible, l'energia nuclear pot resultar molt més cara que les alternatives a una energia convencional com la del carbó" (Informe del Comité del Congrés d'EEUU).

1 comentari:

zel ha dit...

Un bon resum, unes cites molt ben triades, a veure si som caoaços de fer veure el perill, abans el perill no ens exploti a la cara!
Petons trempat!